„Тука има, тука няма“ и карантинирането на моряци

В игра „Тука има, тука няма“ се превърнаха задължителните мерки за поставяне под карантина на морски лица, връщащи се на територията на страната след приключване на контракти. Това става ясно от отговори до Maritime.bg на Министерството на здравеопазването, които потвърждават десетки сигнали за карантинирани моряци и специалисти от морската индустрия, от които се изискват PCR тестове или ваксинационни сертификати.

Досегашният напредък по отношение на въпросите за задължително поставяне в изолация на моряци е практически изтрит.

Към момента не са известни никакви действия от страна на ИА „Морска администрация“ по въпроса, която информира принципала си за резолюциите на ООН за обявяване на морските специалисти за ключови работници едва в края на парламентарния живот на народното събрание. Няма яснота и за позициите на транспортното министерство, което вече бе сигнализирано за редакциите на здравните заповеди.

Всичко това продължава да се случва на фона на пълно мълчание от страна на т.нар. неправителствени организации от морската индустрия.

„Изрично условие за освобождаването от карантина на тази категория лица, е към момента на влизане в Р България през съответния граничен здравен пункт, същите да изпълняват служебните си задължения като членове на екипажи на плавателни съдове или лица, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове. Спрямо лицата, за които не са налице и двете предпоставки, от страна на граничните здравни инспектори бива приложен общия ред и същите се поставят под карантина с предписание на директора на РЗИ“, отговарят от здравното министерство.

Очаквайте подробности…

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие