Пореден призив до две министерства за карантинирането на моряци

Пореден призив за прецизиране и корекция на изискванията за карантиниране на моряци изпрати морският посланик кап. Андриян Евтимов до министерствата на здравеопазването и транспорта. То идва на фона на разяснения от здравното ведомство, от които стана ясно, че изискванията за задължителна изолация на моряци са били променени.

Maritime.bg припомня, че в средата на миналата година моряците и заетите в морската индустрия бяха освободени от задължителна карантина при влизане в страната. Действащите в момента заповеди на здравния министър освобождават от изолация само моряците, които ще изпълняват служебни задължения в страната. Това е грубо отхвърляне на десетките призиви на ООН, Международната морска организация, Международната морска камара, както и други организации, за облекчения, касаещи тези работници в глобалната верига за доставки.

„Отпадането на карантинирането на моряци бе направено със заповед РД-01-314/04.06.2020 г. на база апел на международните организации като IMO, ILO , ICS, ITF и други с признанието, че моряците са в основата на световната веригата за снабдяване, така както са екипажите товарни автомобили от международни превози, екипажите на влакове и самолети, които вече бяха освободени от карантина в България“, припомня в поредното си писмо до властите кап. Евтимов.

„От тази заповед до заповед РД-01-278/29.04.2021 г. бяха издадени общо 19 заповеди, с които се изменяха временните противоепидимични мерки и във всички тях моряците са били в групата на лицата, които не подлежат на карантина“, пише още той.

Морският посланик изтъква, че са налице и сигнали за „много грубо отношение от страна на органите на РЗИ, когато колегите моряци се идентифицират като такива“.

„Тълкуването, че за българските моряци трябва да е изпълнено и условието за изпълнение на служебните им задължения, е нелогично, защото морякът каца на българско летище като се прибира от кораб и след като е отработил своя договор. Условие за изпълнение на служебни задължения следва да е валидно само за другата група лица, включени в т. 9 в) (от заповедта на министъра, б.р.), а именно – лицата, пристигащи в страната във връзка с поддръжката на плавателни съдове“, настоява още кап. Евтимов.

Това е пореден призив до служебните министри на транспорта и здравеопазването за вземане на спешни мерки за възстановяване статута на българските моряци от властите.

Припомняме, че ООН и Международната морска организация настояха България да обяви моряците за ключови работници, с което да се улесни тяхното прибиране в страната, да бъде осигурен прироритетен достъп до ваксини за желаещите от тях, както и прилагане на мерки за осигуряване на безпрепятствено извършване на смени в корабни екипажи.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент