И Морската камара призова правителството да обяви моряците за ключови работници

След многократните призиви на морския посланик кап. Андриян Евтимов, за спешни действия от страна на правителството по проблемите на моряците в пандемичните времена се обяви и Българска морска камара.

“..по време на пандемията, на над 1 милион моряци и морски работници им беше забранено слизането на брега в редица държави от техните правителства, с което се осуетяваше тяхната смяна. Така, те бяха принудени да престоят на корабите доста време след завършване на контрактите им. Това, разбира се, оказа много негативно влияние върху тяхната работоспособност и психика.
Международната морска общественост положи сериозни усилия за решаване на този тежък проблем – смяна на екипажите след завършване на техните контракти с цел нормалната експлоатация на корабите”, обясняват в писмо до министър-председателя от камарата.

Организацията припомня, че в тази връзка Генералната асамблеята на Организацията на обединените нации в своя резолюция призна „моряци и други морски специалисти“ като ключови работници (параграф 3 от Резолюция A / 75 / L.37) и настоява държавите също да признаят този факт.

Този документ на практика признава ключовото значението на корабоплаването за нормалното функциониране на обществото и призовава държавите за действия за осигуряване правото на моряците на достойни условия на труд, живот и защита на техните човешки права, подчертават от БМК.

“Tъй като досега не получихме подкрепа от предходното правителство, се обърнахме към министър-председателя, г-н Стефан Янев, от когото поискахме съдействие да бъдат признати моряците и други морски специалисти като ключови работници. Независимо, че в България мерките са сравнително либерални, това несъмнено ще бъде един своеобразен жест и признание за труда на моряците и морските специалисти”, коментират от сдружението.

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент