Ердоган откри пристанище – мечта на турски султан: Открихме още газ в Черно море

Сондажният кораб ФАТИХ е открил още 135 млрд. куб. метра газ в „Амастра-1“ в блок Сария. В резултат на това общното ни откритие на природен газ в морето достига 540 млрд. куб. метра. Усилията ни за проучване в „Амастра-1“ продължават. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на церемонията по откриване на пристанище Фильос на брега на Черно море.

В съседство на новото черноморско пристанище Ердоган откри и модерна газопреработвателна площадка.

В обръщението си той припомни откриването на 405 милиарда куб. метра природен газ през миналата година в Черно море и каза: „Този резултат беше регистриран като най-голямото морско откритие в света през 2020 г.“

25 млн. тона товари. Толкова е планираният годишен товарооборот на новото турско пристанище на Черно море, което Ердоган откри в района на Зонгулдак.

Пристанище в долината Фильос е планирал още османският султан Абдул Хамид II (1876 – 1909), който вижда стратегическия потенциал на района.

И в днешни дни това не се е променило, а близостта на пристанището до турската столица Анкара (на около 270 км.), както и други две съседни области и стоманодобивни и стоманопреработвателни заводи, кара местната власт в крайна сметка да реализира тази „мечта“, както я определя областният управител на Зонгулдак, превръщайки я в петата по мащаб инвестиция в съвременната си история – 1,5 млрд. щ. долара.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент