Спуснаха на вода нов кораб на БМФ

В китайската корабостроителница Yangzijiang, на вода бе спуснат м/к „КОМ“ – съд от новата серия лейкъри с дедуейт 31 800 т., която Параходство Български морски флот приема в състава си.

Проектирането и строителството на корабите от серията се наблюдава от класификационната организация DNV-GL. Това ще бъдат lake fitted bulk carriers, като такъв тип българският корабособственик вече има осем, които са с около 30 000 тона дедуейт.

Максималната дължина на бълкера е 190,00 м, максималната широчина – 23,70 м, максималното газене (лятно) – 10,50 м. Той разполага с шест товарни хамбара и с три палубни крана с товароподемност от по 30 тона. Има подрулващо устройство в носовата част.

Конструкцията тип „лейкър“ дава възможност на кораба да плава по Големите езера в Северна Америка.

Корабната енергетична уредба и корабните системи са проектирани така, че не само да отговарят на най-новите международни изисквания за опазването на околната среда, но и да имат възможност за по-нататъшно развитие на техните възможности.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин