РИОСВ – Варна: Зад опазването на здравето и живота на хората и околната среда не стои политически натиск

РИОСВ – Варна е длъжна да се съобрази с всички страни при разглеждане на проекта за пристанище край гр. Белослав. Това заяви пред Maritime.bg директорът на инспекцията Ерджан Себайтин. Той отхвърли твърденията на компанията, че срещу нея се оказва политически натиск, който цели спиране на проекта.

„Длъжни сме да се съобразим с експерните становища на ИА „Морска администрация“. Трикратно агенцията предоставя отрицателна позиция. Говорим за липсата на симулации, които да разгледат евентуалните последици от инцидент“, коментира директорът на РИОСВ – Варна.

По думите му потенциалните рискове не са пресметнати, а без наличието на такова изследване – разрешение за изграждането на пирс във водите на езерото не следва да бъде издадено.

„Като директор на РИОСВ – Варна не мога да позволя или да понеса отговорност за евентуален инцидент. Ежеседмично през района преминава кораб с ядреноактивни отпадъци. Как да понеса отговорност, ако същият аварира и удари газовоз на пирса? А, ако има взрив, който по ефекта на доминото се прехвърли например към „Агрополихим“?, попита Себайтин.

Според него става дума за сериозен казус, който може да бъде решен при вземане под внимание на всички аспекти, свързани с рисковете за здравето и живота на населението и опазването на околната среда.

„В крайна сметка животът на хората и опазването на околната среда са най-важни. Некоректно е обвързването на тази хипотеза с политически натиск. Смятам, че ако инвеститорът е на мое място също сам няма да приеме своите доводи“, подчерта още директорът на РИОСВ.

Тема в развитие:

| НФСБ: Нормално ли в България да не може да се построи пристанище за 18 години?

| Деян Иванов, Община Белослав: Напълно несъстоятелни са твърденията на „Газтрейд“

| Подкрепих друг за кмет. Проблемите на едно пристанище

| Газтрейд: Рекет стои зад атаките срещу пристанището

| Позицията на Община Белослав

| Сигнализираха областния управител на Варна за петиция срещу пристанище край Белослав

| Невидимото пристанище на „Газтрейд“

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент