РИОСВ – Варна: Зад опазването на здравето и живота на хората и околната среда не стои политически натиск

РИОСВ – Варна е длъжна да се съобрази с всички страни при разглеждане на проекта за пристанище край гр. Белослав. Това заяви пред Maritime.bg директорът на инспекцията Ерджан Себайтин. Той отхвърли твърденията на компанията, че срещу нея се оказва политически натиск, който цели спиране на проекта.

„Длъжни сме да се съобразим с експерните становища на ИА „Морска администрация“. Трикратно агенцията предоставя отрицателна позиция. Говорим за липсата на симулации, които да разгледат евентуалните последици от инцидент“, коментира директорът на РИОСВ – Варна.

По думите му потенциалните рискове не са пресметнати, а без наличието на такова изследване – разрешение за изграждането на пирс във водите на езерото не следва да бъде издадено.

„Като директор на РИОСВ – Варна не мога да позволя или да понеса отговорност за евентуален инцидент. Ежеседмично през района преминава кораб с ядреноактивни отпадъци. Как да понеса отговорност, ако същият аварира и удари газовоз на пирса? А, ако има взрив, който по ефекта на доминото се прехвърли например към „Агрополихим“?, попита Себайтин.

Според него става дума за сериозен казус, който може да бъде решен при вземане под внимание на всички аспекти, свързани с рисковете за здравето и живота на населението и опазването на околната среда.

„В крайна сметка животът на хората и опазването на околната среда са най-важни. Некоректно е обвързването на тази хипотеза с политически натиск. Смятам, че ако инвеститорът е на мое място също сам няма да приеме своите доводи“, подчерта още директорът на РИОСВ.

Тема в развитие:

| НФСБ: Нормално ли в България да не може да се построи пристанище за 18 години?

| Деян Иванов, Община Белослав: Напълно несъстоятелни са твърденията на „Газтрейд“

| Подкрепих друг за кмет. Проблемите на едно пристанище

| Газтрейд: Рекет стои зад атаките срещу пристанището

| Позицията на Община Белослав

| Сигнализираха областния управител на Варна за петиция срещу пристанище край Белослав

| Невидимото пристанище на „Газтрейд“

Последни новини

Последни новини