Руският флот очаква нова стелт корвета

Корветата по проект 20386 „Меркурий“, която в момента се строи в Санкт Петербург, ще стане първият кораб на руския ВМФ, изграден изцяло по стелт технология. Планира се слабозабележимата за вражеските радари корвета да влезе в състава на флота през 2022 година.

Както съобщава РИА „Новости“, в рамките на стелт концепцията надстройките на корветата ще имат особена форма, където броят на изпъкващите елементи ще бъде сведен до минимум. При строителството на корпуса ще използват различни композиционни материали и специални радиопоглъщащи бои. В резултат на вражеските радари 100-метровата ракетна корвета „Меркурий“ трябва да се вижда като неголяма лодка. По данни на изданието корпусът на кораба вече е изцяло построен.

Строителството на основния кораб по проект 20386 започна на 28 октомври 2016 година. С указ на главнокомандващия флота адмирал Владимир Корольов плавателният съд беше кръстен „Дерзкий“, но след три години беше преименуван на „Меркурий“.

Водоизместимостта на кораба е 3400 т, дължината му е 109 м, ширината – 13 м, като развива скорост до 30 възела и може да изминава до 5000 морски мили с екипаж от 80 души. Предполага се, че корветата ще бъде въоръжена със 100-мм артилерийско оръдие А-190, две 30-мм установки АК-630М, зенитен ракетен комплекс „Редут“, противоподводни торпеда „Пакет-НК“ и противокорабни крилати ракети „Калибр“, пише „Российская газета“.

Източник РБ

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент