БМК и БАКБА подкрепиха Гвинейската декларация против пиратството

През последните години, вниманието на морската общност беше изцяло насочено към ефектите от пандемията COVID-19 върху морските лица, поради което пиратските действия, които върлуват в различни части на света останаха на заден план. В същото време, нападенията от пирати, главно базирани в делтата на Нигер, са се увеличили значително през последното десетилетие, като драстично се е увеличило и насилието над моряците, както и преките щети върху корабите.

Декларация, координирана от БИМКО, една от най-големите морски организации на корабособствениците, чартьорите, корабните брокери и агенти, приканва да бъдат  подкрепени действия за осигуряване на повишени нива на защита на моряците и корабособствениците чрез правни, оперативни и законови средства, както и изпозване на нерегионални военноморски сили, които да подпомогнат местните регионални сили, които очевидно не се справят със задачите по осигуряване на спокойни от насилие води.

Декларацията призовава националните правителства и международната морска общност да предприемат и подкрепят действия за намаляване на пиратството в Гвинейския залив. Текстът започва с – Всеки човек заслужава да бъде в безопасност, докато върши работата си и да може да се върне в дома си без да бъде жертва на насилствено престъпление. Моряците заслужават не по-малко. Проблемът с пиратството в Гвинейския залив се превърна в проклятие за моряците през последното десетилетие. На всеки един моряк може да се случи, отивайки в региона, да бъде заплашен с оръжие и отвлечен за откуп, коментират от БМК. Насилието, обхватът и жестокостта на атаките срещу корабоплаването продължават да се увеличават и днес се извършват на площ от над 200 морски мили от пиратските бази, които са основно разположени в делтата на Нигер.

Българска морска камара (БМК) и Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) приветстват усилията на международната морска общност и без колебание се присъединяват към вече над тристата компании и организации, които са се подписали в подкрепа на декларацията. Изразяваме увереност, че апелът на международната морска общественост ще бъде чут и този първобитен акт, наречен пиратство, който няма място в 21 век, ще бъде изкоренен“, информират от двете сдружения.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент