Започна мащабно проучване: амонякът като алтернатива в шипинга

Японската K Line и 22 компании от сектор енергетика, минно дело, химията, корабоплаването и корабостроенето, започнаха проучване за амоняка като алтернативно гориво. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресцентъра на японската корпорация.

Ще се проучват различни аспекти за употреба на амоняка като гориво, включително въпроси, свързани с безопасността, както и емисиите.

По всяка вероятност в проучването ще бъде търсено мнението на производителите, на пристанищните власти и потренциалните хъбове за бункероване.

С международен тласък към преход към декарбонизирано общество от влизането в сила на Парижкото споразумение през 2016 г., Международната морска организация (ИМО) прие стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ) в морската индустрия през 2018 г. Тази стратегия определя цели за намаляване на емисиите на CO2 – средно за международното корабоплаване – с поне 40% до 2030 г. (в сравнение с нивата от 2008 г.), намаляване на емисиите на CO2 с 50% до 2050 г. и тяхното пълно премахване (нулеви емисии) през този век. За да се постигнат тези цели, ранното приемане на амоняка като подходящо нулево емисионно алтернативно морско гориво е един от ключовите елементи, посочват от K Line.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент