Устройства ще улавят отпадъци в акваторията на пристанище Приморско

В община Приморско започна изпълнение на проект за ограничаване на морските отпадъци.  Той е финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ и е на стойност близо 150 хиляди евро.

Според редица проучвания над 10 млн това годишно е замърсяването с пластмасови отпадъци в моретата и океаните. Черно море и прилежащата акватория не правят изключение, като най-сериозният замърсител и тук е пластмасата, посочи Люба Желева, ръководител на проекта.

„Идеята е на нашето пристанище да бъдат монтирани три броя потопени помпи, които играят ролята на филтър. Това, което те ще направят е да събират плаващите отпадъци на територията на пристанището, като ефективността на всяка от тях е до 20 кг отпадъци на ден“

Ще бъдат подменени също съдовете за отпадъци на пристанището и рибарския кей. Ще се обособят и нови пет точки за сметосъбиране на северния и южния плаж в Приморско. То ще става в специални конструкции, в които ще бъдат съдовете за отпадъци.  

Кметът на община Приморско Димитър Германов акцентира на целта на проекта:

„Да ни научи да мислим в правилна посока. В края на краищата да преценяме, не може ти да правиш инвазия и после да очакваш благодат. Убеден съм, че ефектът ще бъде точно такъв и основният носител, основният заряд ще мине точно през нашите прекрасни деца“

Дейностите по проекта, финансиран чрез Норвежкия механизъм ще продължат 24 месеца.

Източник БНР - Бургас

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент