Допуснаха ТВ-екип до най-новата руска подводница (видео)

Журналистите от официалния тв канал на министерството на отбраната на Русия бяха допуснати на борда на най-новата атомна подводница „Княз Владимир“, бяха приети и на поход, предаде „Российская газета“.

Разбира се, подводничарите далеч не разкриват всички тайни, но разказват много интересни неща. Например, че „Княз Владимир“ е един от трите стратегически ракетоносци, които пролетта ефекно изплаваха изпод ледовете на Арктика. Една от тях бе атомната подводница „Тула“ – тя бе първата, която се издигна и насочи останалите.

Първата подводница от усъвършенствания проект „Борей-A“ е оборудвана с електронен перископ – изображението от изнесената извън корпуса камера, се излъчва в централния пост. Има и много други подобрения.

„При създаването на този съд бяха реализирани много идеи за намаляване на физическите полета – на първо място, шума. Монтирано е ново оборудване, благодарение на което дори дизеловият генератор с мощност от няколко хиляди киловата работи достатъчно безшумно“, разказа командирът на дивизион подводници Степан Келбас.

Телевизионната камера проникна и в един от най-секретните отсеци на подводницата – ракетния. Той е най-големият – дълъг е няколко десетки метра – между огромните цилиндри – пускови контейнери с балистични ракети „Булава“, е сложена стълба за движение. На шахта №7 има червена звездичка с дата и номер на екипажа – с която се означава, че оттук е извършен пуск на МБР.

„Нашата подводница е нова и звездата засега е единствена. Но не и последна“, отбеляза Келбас.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост