45 години международна регата „Порт Варна“

Първата в България международна регата за крeйсерски яхти е с начало 18 юни 1976 г. и е организирана от Пристанище Варна. Тогава тя се нарича „Георги Димитров“, и както подобава, е посветена на годишнина от рождението на Г. Димитров.

В това първо издание на регатата вземат участие отбори от България, СССР и Полша. Яхтите са разделени в шест класа като стартират общо 19 екипажа. Програмата предвижда участие в две групи с различни маршрути: Варна – Евпатория – Одеса – Варна и Варна – Одеса – Варна, като по този начин са проплавани съответно около 650 и 490 морски мили.

На 26.06.1976 г. състезателите успешно акостират във Варна.

Регатата става ежегодна като в следващите години се променя маршрутът на гонките: I етап: Варна – поворотен знак пред н. Калиакра – заобикаляне на о. „Св. Иван“ с десен борд – Несебър; II етап: Несебър – поворотен знак пред н. Емине – Созопол; III етап – Созопол – Варна.

През 80-те г. се добавя и IV етап: гонка по олимпийска дестинация във Варненския залив. Организира се от Порт Варна с подкрепата на в. „Народно дело“.

С течение на времето, състезанието претърпява множество промени.

Променя се съставът на участниците, маршрутът, датата на стартиране, а след демократичните промените през 1989 г. се сменя и името ѝ.

Приема името на пристанището организатор – Ветроходна регата „Порт Варна“.

Тя е едно от най-старите и престижни ветроходни състезания като често победителят в него получава в края на годината и Златния глобус „Кор Кароли“.

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент