Великобритания ще подкрепя Украйна в строителството на нови бойни кораби

210130-N-BM428-0245 BLACK SEA (Jan. 30, 2021) Three Ukrainian Navy vessels and the Henry J. Kaiser-class underway replenishment oiler USNS Laramie (T-AO 203) get in formation for a photo exercise with the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Porter (DDG 78) while in the Black Sea, Jan. 30, 2021. Porter, forward deployed to Rota, Spain, is on its ninth patrol in the U.S. Sixth fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe and Africa. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Damon Grosvenor)

Украйна и Великобритания подписаха меморандум за съвместното строителство на военни кораби и бази за военноморските сили на Киев. Това бе съобщено от пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна в понеделник, предава TACC, информира Фокус

„В Одеса на борда на ракетния миноносец HMS Defender на Кралския флот заместник-министърът на отбраната на Великобритания, отговарящ за военните поръчки, Джереми Куин, и заместник-министърът на отбраната на Украйна Александър Миронюк подписаха меморандум за изпълнението на проекти за морско партньорство между консорциумът на промишлеността на Обединеното кралство и украинския флот“, се казва в съобщението.

Меморандумът предвижда съвместно проектиране и строителство на военни кораби в Украйна и във Великобритания, реконструкция на украински корабостроителни предприятия и създаване на две бази на украинския флот.

„Това е поредната стъпка в развитието на двустранното сътрудничество между Украйна и Обединеното кралство за укрепване на украинския флот“, заяви пресслужбата на Министерството на отбраната в Киев.

Участниците в церемонията по подписването са наблюдавали и съвместните учения на украинските, британските и американските военни на борда на кораба. Разрушителят HMS Defender пристигна в Одеса в петък. Това е вторият кораб на британския флот, който акостира в града през последните няколко седмици, след патрулния кораб на бреговата охрана HMS Trent.

Източник Фокус

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и