Обновиха експозицията на Музея на котвата в Ахтопол

Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално в Ахтопол. Представители на местната власт, видни общественици и интелектуалци присъстваха на събитието.

Снимка: Несебър Нюз

„Искам да благодаря на хората, които помогнаха за реализирането на този проект – създаване на Музея на котвата в Ахтопол. “, каза инж. Петър Кънев – председател на сдружение „Черноморска Странджа“, предаде Морски вестник.

Той отправи специална благодарност и към местните хора – рибари, моряци, гмуркачи, които са съпричастни и са помогнали много за събирателската работа.

„Сбирката е изключително привлекателна за всеки един турист, посетил южното ни Черноморско крайбрежие“, заяви д-р Стефан Пейков – президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, който беше гост на събитието.

„Експозицията беше създадена през 2010 г. Сега ние имаме не само една от най-богатите колекции като типове и разновидности на котви. Витрините се напълниха с изключителни материали- кой от кой по-интересни. Колекцията се посещава много и има хора, които идват в Ахтопол специално, за да я видят. Така че тя привлича туристи в града. Това, което е важно и искам да подчертая и поради което аз се включих с голям ентусиазъм в начинанието е, че аз разглеждам тази експозиция като един от малкото съвременни успешни опити да се направи обществена колекция. Навремето почти всички музеи в България са възникнали по този начин. Това, което виждате, е създадено благодарение на любовта на моя приятел инж. Петър Кънев към морето, към Ахтопол и към българската история и култура“, разказа уредникът на музея д-р Атанас Орачев.

„В сравнение с предходните експозиции, сега едната от залите – зала три, която беше предназначена за гостуващи изложби, в окончателния експозиционен план вече е постоянна. В нея са подбрани находки от капитанските кабини на откритите на дъното на морето потънали кораби. Оформи се една много представителна колекция“, съобщи още уредникът на Музея на котвата в Ахтопол.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент