Пандемията временно спира градежа на Морска палата във Варна

Прекратена е поръчката, по която във Варна трябваше да бъде изграден мултифункционален-интерактивен център – Морска палата, установи проверка на Maritime.bg. Припомняме, че за нея ДП „Пристанищна инфраструктура“ осигури до 17 млн. лева.

По план варненската Морска палата е дом за извършване на дейности с образователно-развлекателен характер, водещи до стимулиране на интерес и вдъхновение към науката, технологиите, инженерството и изкуството. Тя трябва да приеме и морска историческа експозиция.

В условията на пандемична обстановка в страната са настъпили съществени промени в цените на строителните материали и дейности, които се определят от значими фактори в световен мащаб, изтъкват от ДППИ в мотивите си за прекратяване на поръчката.

От предприятието наблюдават увеличение и на цените на механизацията, а така също и на тези на интерактивното технологично оборудване, което налага спиране на процедурата и пълното й актуализиране.

Само за месец март т.г. ДППИ отчита повишение на индексите на цените в сектор „Строителство“ с над 11%, което прави неактуални изготвените план-сметки за Морската палата.

Държавното предприятие предстои да актуализира целия проект, като сега ще заложи мерки за предпазване и ограничаване на потенциалните неблагоприятни въздействия от динамичните промени, както при изпълнението на проектирането и строително-монтажните работи, така и при доставката и монтирането на оборудването. Отделно от това ще се коригират и размерите на предоставените гаранции от потенциалните строители на палатата.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС