Японски бълкер ще премине през Северния морски път

Голям японски бълкер ще премине през Северния морски път. Плавателният съд се намира в Мурманск, където през следващата седмица ще завърши товаренето му. Корабът “Sanko Odyssey” е най-големия бълкер и първи японски съд, който преминава през морския път.

“Sanko Odyssey” ще транспортира 72 000 т. желязна руда за Китай. За сигурност Росатомфлот ще осигури поне един атомен ледоразбивач, който ще ескортира “Sanko Odyssey”, заяви пред РИА Новости Владимир Арутюнян.

По-рано през лятото бе поставен и рекорд за скоростно преминаване през протока от “STI Heritage”. Танкерът премина през Северния морски път за осем дни.

Други два кораба преминаха през летния плавателен сезон. Това са двата бълкера на Мурманската корабоплавателна компания – „Михайл Кутузов“ и „Дмитрий Пожарски“.

В бъдеще се очава още по-големи кораби да плават в района. Корейската Hyundai Heavy Industries съобщи, че в момента се провеждат тестове на 190,000-тонен бълкер с ледови клас.  Корабът ще бъде най-големия търговски ледоразбивач в света, твърдят от Hyundai Heavy. Съдът ще бъде 310м. дълъг и 51м. широк и ще бъде способен да плава през полета с дебелина на леда от 1,7м. със скорост от 6 kn.

maritime.port.bg – Корабоплаване

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент