Кипър обяви ваксинационна програма за моряци

Морското министерство на Кипър планира програма, по която да бъде осигурена имунизация на всички моряци на кораби, плаващи под флага на страната и такива, които се менажират от местни компании.

Страната планира да стане и потенциален ваксинационен хъб за всички моряци, които посещават местни пристанища.

Заявката на Кипър е първоначално да бъдат осигурени 40 хил. ваксини за работещите на борда на кораби под флага на островната република.

В разпространен циркуляр на морското министерство е посочено, че ще бъде осигурена и приоритетна имунизация за моряци от кораби, менажирани от местни компании и посещаващи местни пристанища.

Maritime.bg припомня, че Кипър бе сред първите държави, които обявиха моряците за ключови работници. Според морското министерство специалните мерки, които държавата предприема за моряците, са осигурили безпроблемната смяна или репатриране на около 20 хил. моряци.

„Продължаваме да даваме приоритет на благосъстоянието на моряците и подкрепяме практически и координирани решения за продължаващите предизвикателства за смените в корабните екипажи. Също така бихме искали да проучим допълнително, в сътрудничество с глобалната морска общност, възможността да се превърнем във ваксинационен център за морски лица. Това ще изисква сътрудничество с други държави и организации за използване на резервни количества ваксини и ние водим активни разговори, за да развием потенциала на тази идея“, коментира Василиос Деметриадис, морски министър на Кипър.

Maritime.bg припомня, че Кипър предложи на IMO да бъде създадена и приложена глобална ваксинационна програма за моряци.

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент