Нови екзотични рибки показва Аквариумът с безплатен вход в Нощта на музеите

Над 30 морски и речни риби, както и повече от 40 екзотични видове, включително хидробионти като костенурки и ракообразни, могат да видят посетителите във варненския Аквариум, който ще отвови безплатно врати в Нощта на музеите, на 3 юли. Специално за децата входът е безплатен през целия ден до 10 часа вечерта. А за всички останали- от 7 до 10 часа вечерта, като ще бъдат пускани до 20 човека във връзка с мерките срещу пандемията от Ковид 19- съобщи пред Мaritime.bg доц. Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси.

Сред интересените водни  обитатели са аксолотълите (Ambystoma mexicanum); произхождат от Мексико, както подсказва научното им наименование. Този саламандър има наистина странен външен вид, поради факта, че не претърпява метаморфоза, а като възрастен остава във водната си ларвовидна форма- обясни доц. Петрова.

От морските представители могат да се видят характерните за Черно море – морска котка, лястовица, скорпид, лефер, есетри  и др. От екзотичните видове, интересни представители , разбира се са и пираните. 

От миналата година започна подмяна на аквариумите, които са в предната линия, където са сладководните и екзотични видове рибки и в момента изглеждат много добре, имат жива растителност- допълни директорът на ИРР.

на снимката:  Ambystoma Mexicanum

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе