Морският бизнес иска незабавни промени в методиката на Националната карта за висшето образование

Пълна подкрепа в искането на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за промени в методиката, по която се изготвя Националната карта за висшето образование, декларира морският бизнес по време на Кръгла маса по проблемите на морското образование, която се проведе във флотската Алма матер на 1 юли 2021 г. Повод за дискусията стана предложената Национална карта на висшето образование, в която не се отчита реалната реализация на българските морски офицери в глобалната морска индустрия.

В проектодокумента специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“ са оценени като професии със слаба реализация и с ниска степен на интерес и не се отчита действителният принос на българските морски офицери към националната икономика.

На форума, открит и модериран от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се събраха представители на морския бизнес, на синдикати, на морската и пристанищната администрации и други заинтересовани страни.

Oценката, направена в Националната карта, не е обективна спрямо фактическите обстоятелства с реализацията на морските офицери, категорични са от бранша.  От тях бяха изнесени данни, според които родните морски кадри за гражданското корабоплаване се реализират на 100% след завършването си. Много от фирмите посочиха, че кадрите дори не достигат. Същевременно парите, вливани в българската икономика от моряците, надвишават 1 млрд. евро годишно.

По този повод морският бизнес, по предложение на ВВМУ, е готов да създаде асоциация, която да комуникира със заинтересованите ведомства и да предоставя коректни данни за реализацията и приноса в икономиката на морските кадри.

От Морско училище излязоха и с позиция на Академичния съвет, която вече е изпратена в Министерството на образованието. По препоръка на зам.-министъра на образованието – проф. Генка Петрова, която също присъства на Кръглата маса, всички предложения, които бяха направени по време на форума, ще бъдат систематизирани и изпратени в ресорното ведомство.

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър