ДППИ участва в Световния ден на морските средства по навигационно осигуряване

Директорът на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ към ДППИ к.д.п. д-р Милен Тодоров взе участие в конференцията по повод Световния ден на морските средства по навигационно осигуряване (World Marine Aids to Navigation Day (WAtoN).

Той представи развитието на СНО и управлението на корабния трафик у нас пред над 100 участника от цял свят, които се включиха в отбелязването на този важен за морската общност ден. 

Решението на 1-ви юли да бъде провеждан World Marine Aids to Navigation Day е взето в Р Корея през 2018 г. по време на Генералната асамблея на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities – IALA).

Мисията на WAtoN Day e да подобри осведомеността и възприятието на обществото за средствата за навигационно осигуряване. Днес те са модерни, технологично напреднали и наред с традиционните фарове съчетават в себе си и поддържат последните дигитални разработки в областта, включително по отношение на услугите за управление на корабния трафик (VTS).

Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация (IALA) е основна движеща сила в областта на установяване на международните технически стандарти за безопасност на корабоплаването. Целта на празникa е да даде по-широка гласност на работата на IALA и неоспоримото й значение за непрекъснатото подобряване и хармонизиране на морските средства за навигация и свързаните с тях услуги за постигането на безопасност, ефективност и сигурност на корабоплаването и опазването на околната среда. През 2022 г. WAtoN Day ще се проведе в България, в случай че ситуацията с пандемията от Covid-19 позволи.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент