ЕС ще признава чуждите моряшки сетрификати в корабоплаването по вътрешните водни пътища

Посланиците към ЕС одобриха политическо споразумение с Европейския парламент по предложение, с което се запълва празнота в законодателството и се гарантира, че държавите членки могат да продължат да наемат на работа притежателите на сертификати от трети държави в сектора на корабоплаването по вътрешните водни пътища.

Членовете на екипажи, притежаващи сертификати от държави извън ЕС, представляват значителна работна сила, особено по някои водни пътища в ЕС, в сектор, който вече страда от недостиг на квалифицирани работници и застаряване на работната сила.

Като един от най-ефективните от гледна точка на емисиите на CO2 видове транспорт, корабоплаването по вътрешните водни пътища заема централно място в усилията на ЕС за декарбонизация на транспорта. Ето защо трябва да се възползваме от всяка възможност, за да го подкрепим. Одобреното днес изменение ще позволи да продължи работата на граждани на държави извън ЕС, които са изключително важни за функционирането на сектора. Бих искал да благодаря на Европейския парламент за сътрудничеството му с оглед на бързото приключване на работата по този въпрос.

Педро Нуно Сантош, министър на инфраструктурата и жилищната политика на Португалия, председател на Съвета

Съгласно споразумението държавите членки могат да продължат да признават сертификатите, издадени от държави извън ЕС преди 18 януари 2024 г., до 17 януари 2032 г.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент