Наш бълкер участва в SAR-операция край Гърция

В 1152 ч. днес, 04 юли, плаващият под флага на България бълкер SAKAR (IMO: 9104811) е привлечен в операция по търсене и спасяване на гръцки риболовен кораб.

Риболовният кораб с 3-членен екипаж се е намирал на около 20 nm източно от о-в Скирос, когато подава сигнал за авария на борда, оставила го без ход.

Българският бълкер първи достига до риболовния кораб PANORMITIS FINIX, съобщиха пред Maritime.bg от дружеството-собственик на плавателния съд, а от нашия кораб са докладвали: „Първи открихме риболовния кораб на 4 мили от дадената ни позиция, движещ се с променливи курс и скорост по посока на о-в Скирос, като на 3 пъти заставаше на дрейф. Корабът беше с неработещ AIS, екипажът говореше само гръцки. Метео-обстановка по време на операцията: Вятър – Е2; вълна – Е1. Втори плавателен съд в операцията беше м/к „Dedem“, който след намиране на рибарския кораб беше освободен поради ниска скорост“.

По искане на Морския спасително-координационен център в Пирея, SAKAR съпровожда PANORMITIS FINIX, поддържайки дистанция 7 кабелта от него и в готовност за приемане на 3-членния екипаж в случай на нужда.

Около 1420 ч. днес два катера на гръцката Брегова охрана посрещат риболовния кораб на около 7 nm източно от о-в Скирос.

В 1425 ч. участието на SAKAR в операцията е прекратено. За оказаното съдействие, екипажът на българския кораб е поздравен от гръцките власти.

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост