Проф. Боян Медникаров: Над 600 човека приемаме отново в Морско училище

Краят на учебната година в морското образование е повод за равносметката, която правим в нашият разговор с флотилен адмирал Боян Медникаров, професор, д.в.н., началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

-Каква беше учебната 2020-2021 година за Морско училище?

– Това беше изключително сложна година, заради пандемията от Ковид 19. Година, в която училището се сблъска с много предизвикателства, много трудности. Повече от тях успешно преодоляхме в резултат, на което придобихме допълнителна компетентност, допълнителен капацитет и способности. Но все пак изпитахме и негативния ефект от всички тези процеси, които протичат и в международен, и в национален план, бих казал дори в личностен план. 

Като цяло учебният процес мина нормално. Ние бяхме много гъвкави при подреждането на учебната програма, така че да имаме проактивен подход и да предвидим в една или друга степен възможността за локдаун – затваряне на училището от гледна точка на присъствената подготовка. Разбира се, тук трябва да отчитаме факта, че в Морско училище обучението е специфично, доста по- различно от това на другите университети в страната и не можем да се позволим чисто дистанционната форма. Има широк кръг от дисциплини и модули от дисциплини, които задължително трябва да се провеждат в присъствена среда и това обучение да бъде представено пред ИАМА на базата, на което обучаемите да получат своите сертификати. 

-Успяхте ли?

-Няма наши студенти, които да не са успели да преминат през своето обучение, но не можем да бъдем щастливи. Разбираме факта, че пандемията се отрази съществено на морската индустрия като цяло. Тук не говоря за това, че корабите спряха да плават. По отношение на карго превозите по море шипингът остана почти нормален, дори  в някаква степен има ръст на навлата. Но какво пречи на съвременното корабоплаване? Това е възможността за трансфери, за много сложната смяна на екипажи, което още продължава да бъде сериозен проблем. И това в общи линии силно затрудни нашите възпитаници навреме да отиват на практика, някои от тях и навреме да се завърнат и останаха за много дълъг период в морето. 

-А как върви новата програма за мениджмънта в пасажерското корабоплаване, която стартирахте миналата година?

– Тази програма има задачата да подготвя офицерски състав на тъй нар. оперативно ниво – младшия състав, за хотелските части на пасажерските кораби. От теоретична гледна точка тя върви безпроблемно, но за съжаление поради „замръзването“ на пасажерската индустрия от пандемията няма да можем да проведем планираните практики през това лято. Виждаме, как започва да се изкривява замисълът на учебния план. Искам да подчертая, че той бе създаден заедно с колегите от сектора на пасажерското корабоплаване. Това е един пример за затрудненията, които училището изпитва от факторите извън нас. Разбира се, ограниченията попречиха и на практическата квалификационна дейност, а в някаква степен и на научната ни дейност, защото при сегашните условия много трудно може да се направи научно практическа конференция – виртуално се провеждат, но става по- трудно.

-Споменахте за последиците в личностен план?…

– Наистина, дългата пандемична обстановка, свързана с честото затваряне на държавата, на продължителни ограничения няма как в една или друга степен да не повлияят на психиката на хората, на психиката на нашите обучаеми, на нашите колеги, преподаватели и т.н. И един от важните за нас въпроси беше да виждаме проактивно проблемите и да ги решаваме, за да поддържаме нормален колегиален емоционален климат. 

Силно се надявам, че това ще бъде последната такава година и ще вървим към по-висока степен на нормализация. Но пак искам да кажа, че въпреки негативните явления, за които споменах, задачите ни са изпълнени. Работата на практика е свършена, обучаемите нормално преминават през процедурите на семестриалните, надявам се и на държавните изпити. И не на последно място трябва да подчертая, че наред с лошите страни има и някакъв позитивен ефект – придобихме нови способности, нов капацитет, правим някои неща по нов по-ефикасен начин. Писано ни е било да научим и този урок.

-Колко студенти и курсанти се обучават през тази учебна година?

– Обикновено към началото на годината броят е между 3 000 и 3200 студенти и курсанти. Курсантите ни са около 210 човека, преди 4 – 5 години те бяха под 100 на брой, така че се върви към тяхното удвояване. Курсантите ни се справят отлично и там няма отпаднали. В момента нашите активни студенти (тези, които имат правата) са около 2700 – 2800 човека. Вече сме на практика в края на летния семестър и отпадналите са средно около 10 – 15 на сто, като повече в началните курсове и по-малко в по-горните, което е напълно нормално.

-Значи и в Морско училище важи правилото на реномираните западни университети за лесното влизане и трудното завършване?

– Можем да обрисуваме нашето обучение като фуния – широка на входа и тясна на изхода. Но искам да кажа, че де факто вътре в тази фуния върви процес на завихряне. Тоест човекът не отпада от фунията, а само се забавя – прекъсва за малко, пак се възстановява. Мисля че поне 15 на сто е годишната редукция на броя на обучаемите в края на учебната година.

-Неведнъж вече сте говорили за качеството на средното образование, от което зависи нивото на новоприетите студенти, има ли подобрение в тази насока?

-Според мен – няма. Може би единственият позитивен момент е, сега заради пандемията като че ли повече средношколци остават да учат в България. Има някаква намаление на учениците, които избират чужди университети, което донякъде е съчетано и с Брекзит. Иначе не бих казал, че има някакво съществена промяна в качеството на средното образование. Но вижте, тук не бива да се дават крайни оценки. Има много качествени кандидати, които имат и самочувствие, мотивация, но има и такива, за които незнанието е стандартно състояние, което им е било създадено от средното училище и върху тях фокусираме повече вниманието си, да им обясняваме, да ги дообучаваме в началния курс.

-Колко ще бъдат новоприетите в Морско училище за учебната 2021-2022 година?

– Надявам се да бъдат минимум 600 човека. Броят на курсантите ще бъде над 50, на практика сме завършили техния прием, като остават само военните медици, тъй като сме зависими от приемните изпити на МУ- Варна. Така че върви напълно нормално. Миналата година приема на чужди студенти беше малко по-слаб от предходната година, заради пандемията. Сега първите данни показват  възраждане на интереса им, което само може да ни радва.

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че