Ердоган: Канал Истанбул ще бъде 13 пъти по-безопасен от Босфора

Турският президент Реджеп Таип Ердоган на борда на новопостроен боен кораб, снимка: Enso Haber
Турският президент Реджеп Таип Ердоган на борда на новопостроен боен кораб, снимка: Enso Haber

13 пъти по-безопасен от Босфора ще бъде новият канал Истанбул. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща със студенти в Националната библиотека, предаде TRT.

Пред младежите президентът разгледа вероятността от аварии в Босфора. Според него опасността от такива е огромна, а последиците за околната среда могат ще са неизмерими.

„Трябва да се поучим от бредишни бедствия. Особено в Босфорът, през който минават 45 хиляди кораба годишно, не може повече да понася този трафик. Прогнозите показват, че тази цифра ще достигне 78 хиляди през 2050 г., а трафикът непрекъснато се увеличава. Безопасният транзитен капацитет на Босфора обаче е само 25 хиляди. Тъй като не можем да го затворим, сега имаме само една възможност да посрещнем нарастващия трафик, а това е Канал Истанбул“, подчерта Ердоган.

Подчертавайки, че проведените проучвания показват, че Канал Истанбул ще бъде 13 пъти по-безопасен, отколкото Босфора в момента, Ердоган подчерта:

„Сега, когато има 13 пъти по-безопасна възможност, има ли смисъл все още да се съпротивляваме в Босфора? Танкери, големи товарни кораби… Сега ще трябва да затворим Босфора за тях и да ги преместим в Канал Истанбул”.

Всичко по темата, четете тук

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент