Русия и Украйна спорят за SAR операция в Черно море

Черно море, снимка: .net

Украйна твърди, че руски бойни и гранично-полицейски кораби не са отговорили на сигнал за бедствие, подаден от украински риболовен кораб, останал без ход след авария във водите на Черно море. Случаят е от преди няколко дни, съобщава военното министерство на Украйна.

В разпространената от Украйна информация се твърди, че руските кораби „ИВАНОВЕЦ“, част от състава на Черноморският флот, както и „БЕЗУПРЕЧНИ“ от състава на Граничната служба, не отговарят на сигнал за бедствие, подаден от риболовен кораб, който се е намирал в непосредствена близост до тях.

Междувременно Русия отхвърли тези твърдения, коментирайки че след получаване на сигнала двата кораба незабавно са пренасочени към бедстващия съд.

Прессекретарят на „Росморречфлот“ Алексей Кравченко подчерта, че капитанът на бедстващия риболовен съд е отказал да получи съдействие от руските кораби.

„Собственикът на кораба реши да откаже съдействие от нашите плавателни съдове, а към авариралия кораб да се насочи украински буксировчик“, подчертават от „Росморречфлот“.

Отделно от това, Русия подчертава, че не е имало никаква непосредствена опасност за екипажа на риболовния кораб, нито за самия кораб или околната среда, предвид благоприятната хидрометеорологична обстановка в района.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент