От 1913 г. има идея за български военен кораб с името „Св. св. Кирил и Методий“

Идеята да имаме военен кораб с името „Св. Св. Кирил и Методий“ не е нова! Тя се появява в София през 1913 г. Това пише водещият български морски историк капитан ІІ ранг о. р. д-р Атанас Панайотов. Повод за неговия коментар е съобщението, че на очаквания военен научно-изследователски кораб на ВВМУ ще бъде присвоено това име.

От варненския вестник „Свободен глас“ (бр. 13, Варна – Провадия, 21 дек. 1913 г.) узнаваме: „Чиновниците и служещите от Софийската община са последвали примера на патриотите железничари (във Велико Търново те вече са създали фонд за подкрепа на военния флот „Отец Паисий“ – бел. авт.) и изказали желание за образуване отделен фонд от всички общини в България и със събраните суми да се купи контра-торпильор (по-късно този клас бойни кораби е наречен ескадрен миноносец – бел. авт.), който да се нарече „Св. Кирил и Методий“.

Инициативата е подкрепена от ентусиазираната учителка от V-та софийска гимназия Мара Евстатиева Марковска. Тя основава комитет под лозунга „Българи, пазете бреговете си!“ (перифраза на популярно тогава послание на цар Фердинанд). С една касичка и макет на миноносец (вероятно тип „Дръзки“), тя дефилира заедно със своите ученички пред царя, князете и правителството на тържествената манифестация по случай славянските просветители Кирил и Методий. Идеята получава височайшето одобрение и подкрепа, след което се учредява фонд „Миноносец (по други данни – кръстосвач – бел. авт.) Св. Братя Кирил и Методий“.

По-късно попечителство над него поема Софийската община – фактическият инициатор за създаването на фонда.

Още преди манифестирането на учителката Марковска, на 7 април 1914 г., по време на бала на офицерите от Варненския гарнизон е организирано събирането на средства за усилване на двата фонда в подкрепа на военния ни флот.

За съжаление ентусиазмът, обхванал много българи, се изразява не толкова в подкрепа на тази инициатива, а в създаването на нови фондове.

„Нито един от тях не достига до краен резултат, но сам по себе си фактът, че още през 1913 г. възниква идеята да назовем един от военните кораби на България на с имената на светите братя Кирил и Методий е достатъчно показателен. И реализирането й, макар и след 108 години, е дело, достойно за похвала“, подчертава д-р Панайотов.

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини