Грийнпийс: PEMEX се сблъсква с проблеми при поддръжката на платформи, има опасност от инциденти

Инцидентът в залива на Кампече (Bahía de Campeche), на около 400 метра от нефтената платформа Ку-Чарли, показва сериозните рискове в модела на работа с изкопаеми горива в Мексико, смятат от природозащитната организация “Грийнпийс”.

Държавната петролна компания съобщи, че инцидентът, описван като “окото на огъня” в средата на Мексиканския залив, е под контрол и няма пострадали. Очевидно е обаче, че слабата поддръжка на нефтените платформи може да е пагубна за околната среда и за безопасността на хората.

„Инцидентът е станал на около 400 метра от платформата и според наличната информация е предизвикан от взрив на клапан на подводен тръбопровод на дълбочина 78 метра. Това е довело до експлозия и пожар. Такива са рисковете, с които се сблъскваме ежедневно, заради добива на изкопаеми горива, затова от Грийнпийс настояваме мексиканското правителство да прекрати зависимостта си от тях“, посочва Густаво Ампугнани, директор на „Грийнпийс“ – Мексико.

Той пояснява, че инцидентът, станал в рамките на използваното от Националната компания PEMEX петролно поле Ku-Maloob-Zaap, е ясен пример, че енергийният модел, основан на изкопаеми горива, е неефикасен и поставя на сериозен риск околната среда. След потушаването на пожара непременно трябва да се направи проверка какво е неговото въздействие върху океанската екосистема.

Според информация от Националната петролна компания на Мексико този комплекс от платформи произвежда 63 000 барела суров нефт на ден и до 288 милиона кубически метра газ, което както стана ясно, представлява огромна опасност за инциденти. За щастие, няма информация за ранени или загинали хора, но е факт, че инсталациите от подобен тип по целия свят крият риск от сериозни аварии с мащабни последици за околната среда, смятат от “Грийнпийс”.

Още по-лошото е, че Мексиканската петролна компания се сблъсква със сериозни проблеми с поддръжката през последните години, поради липсата на инвестиции. Без адекватна техническа поддръжка с всеки изминал ден се увеличава рискът от инциденти като този. Основният проблем обаче е, че продължаваме употребата на изкопаеми горива, вместо да се ориентираме към възобновяеми източници.

„Грийнпийс“ – Мексико настоява Мексиканското правителство да промени модела на зависимост от изкопаеми горива и да го замени с такъв, в който възобновяемите източници захранват енергийните нужди на страната. Можем да разчитаме на тези възобновяеми източници, които не носят риск за околната страна. „Грийнпийс“ – Мексико осъзнава, че човешките права трябва да бъдат уважавани и гарантирани с внимание и грижа, както и да бъде защитено здравето на хората и на околната среда.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент