MSC е отговорна за най-много емисии от шипинга в ЕС

Организацията „Transport & Environment“ (ТЕ) обяви Mediterranean Shipping Co (MSC) за шестия най-голям производител на въглеродни емисии в Европейския съюз. В своя ежегоден преглед за най-големите замърсители в съюза, ТЕ посочва, че MSC изпреварва основния си конкурент Maersk. За базираната в Женева MSC е отредено шестото място след пет от най-големите електроцентрали в съюза.

В миналогодишния индекс MSC бе на седмата позиция, а през тази година в анализа се посочва, че е отговорна за 10.9 млн. тона CO2 емисии.

Според сегашното изследване – на втора позиция се нарежда Maersk с 6.5 млн. тона CO2 емисии, последвана от CMA CGM – с 5 млн. т., COSCO с 3.8 млн. и Hapag-Lloyd с 3.6 млн. т.

От швейцарската корпорация отхвърлят резултатите от анализа с твърдението, че данните са непълни и има проблем в методологията на оценка. MSC изтъкват още, че е напълно несъстоятелно да се правят сравнения между шипингова компания и централи за производство на енергия.

„Transport & Environment“, която лобира за различни инициативи в ЕС, публикува своя анализ само дни преди очакваното обнародване на предложения от Европейската комисия за включване на корабоплаването и морската индустрия в общностния вълероден пазар.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент