Русия обновява спомагателния си флот

Корабите „Генадий Дмитриев“ и „Паромов“ са най-новите попълнения в спомагателния сили на военноморския флот на Русия, пише RB. Бойните сили на флота на всяка страна директно зависят от способностите на спомагателния флот, подчертава изданието.

Един от най-новите кораби на руския флот е корабът за транспортирне на въоръжение по проект 20360М „Генадий Дмитриев“. Той има водоизместимост от 3205 т., дължина 77,8 м., широчина 15,8м. и газене – 4 м.

Средната му крейсерска скорост е 12 възела, а максималнaта далечина на плаване – 3000 морски мили. Съдът ще осигурява превоз на муниции от военноморска база и корабите, които са на море. Според Василий Дадикин, военен експерт, проектът успешно конкурира чуждестранните еквиваленти.

Същевременно „Генадий Дмитриев“ е оборудван с подсилен за лед корпус, двойно дъно и двойни бордове, две товарни отделения, платформа за транспортиране на товар в контейнери, кран с капацитет от 20 т и площадка за кацане на вертолет.

Дадикин отбелязва, че корабът е проектиран, имайки предвид това, че може да се наложи да работи в Арктика при лед с дебелина от няколко метра.

Вторият нов съд, който разглежда руското издание е „Вицеадмирал Паромов“ – приет в Черноморския флот на 7 юни 2021  година. Проект 03182 под название „Платформа-Арктика“ е разработен от Зеленодолското конструкторско бюро. През 2014-2015 г. министерството на отбраната поръча 4 танкера за Черноморския и Тихоокеанския флот. Новия бункеровчик е с ледови клас Arc4, който му позволява да плава при дебелина на леда до 1 метър. Дължината на плавателния съд е 75 м, широчината – 15,4 м, като водоизместимостта му е 3,5 т, а далечината му на плаване е 1500 морски мили (2778 км).

„Вицеадмирал Паромов“ ще осигурява едновременно всички видове течни товари: мазут, дизел и авиационно гориво, както и прясна вода. Ако е необходимо, корабът може също да участва в спасителни операции и такива за ограничаване последиците от замърсяване.

Хеликоптерната му площадка е годна за вертолети от клас Ка-27, както и за безпилотни летателни апарати. Плавателният съд е оборудван с електрически витла и азимутен тръстер, което осигурява висока маневреност и добра управляемост дори в тежки условия на море.

За последната година, според материалите на сп. „Материално-техническа поддръжка на въоръжените сили на Руската федерация“, спомагателните плавателни съдове са покрили общо около 500 000 морски мили, извършили са 211 доставки за кораби и плавателни съдове в далечната морска зона, като са транспортирали и доставили над 337 000 т товари; извършени са и над 13 000 доставки по суша и море и 183 доставки в заледени води.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент