Видин прие пет пътнически кораба за седмица

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин"
Пристанище Видин – Център, снимка: „Пристанище Видин“

Само за седмица на видинското пристанище акостираха пет круизни кораба, съобщи дежурният на граничния пункт. На пристанище Видин днес отплава акостиралият вчера пореден туристически кораб „Амадеус“, плаващ под германски флаг.

От началото на туристическия сезон, след нулевата туристическа 2020 година за круизния туризъм по Дунав, близо 300 германски туристи, основно представители на третата възраст, слязоха на българския бряг при Видин. Те са посетили Белоградчик, уникалните белоградчишки скали и пещерата Магура, каза за БТА Росен Младенов, зам.-кмет на Белоградчик.

Част от туристите присъстваха и на двата гала оперен и оперетен концерти, част от летните музикални празници „Баба Вида“.

Младенов уточни, че към момента само от един от българските туроператори на круизни кораби имат предварителна заявка за 60 посещения с туристи от различни държави, със средно 120 души на борда, които да посетят природните и исторически забележителности на Видинския край.

Всички слезли на българския бряг и посетили забележителностите във Видин и Белоградчик, са били имунизирани срещу COVID-19, уточниха от граничния пункт.

През миналата година круизен сезон, поради наложените ограничителни мерки за пътувания и пандемичната обстановка, изобщо нямаше.

Днес туристическите фирми и туроператори прогнозират един добър туристически сезон през настоящата година, допълни още Младенов.

Той уточни, че за сравнение през 2018 г. край Видин са акостирали 280 туристически кораба, за 2019 – 340 кораба. През пандемичната 2020 г. са били планирани пътувания и посещения на 480 кораба, но не се е реализирал нито един.

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС