Огнище на коронавирус на кораб с български моряци

Седем моряци от екипажа на плаващия под флага на Антигуа и Барбуда кораб за генерални товари BBC CALIFORNIA (IMO: 9402055) показват симптоми на коронавирус COVID-19. Сред екипажа на построения през 2008 г. плавателен съд има български моряци.

Информацията е на Марк Макгоуан, западноавстралийски премиер, който съобщава пред „The West Australian“, че BBC CALIFORNIA плава към Фримантъл, където ще бъде посрещнат от медицински екипи. По думите на Макгоуан предстои да се извършат тестове и медицинска оценка на ситуацията на борда.

На 8 юни корабът напуска пристанище в Египет, а до 12 юли, когато е подаден сигнал за влошеното здравословно състояние на половината моряци от 14-членния екипаж, BBC CALIFORNIA посещава последователно три пристанища в Индонезия.

Няма български моряци сред показващите симптоми на COVID-19, става ясно от разпространените данни от властите в Австралия. Шестима моряци от Филипините и руснак са с първични проявления на заразяване. Останалите 7 души на борда на кораба с дедуейт 12672 т. са от България, Украйна и Русия.

Моряците с проявени симптоми са изолирани и към момента няма искане за медицинска помощ. Според Макгоуан има риск от рязко влошаване на състоянието им, за което властите в страната имат готовност. От началото на пандемията в Западна Австралия е имало 10 подобни случая, твърди още Макгоуан.

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост