Ето какъв кораб купува Украйна за учебни и научни цели

Министерският съвет на Украйна одобри бюджетен разход за придобиване на учебен и научно-изследователски кораб, способен да провежда полярни експедиции. Новината идва на фона на сключен договор в България за придобиване на подобен съд за българските полярници и нуждите на учебните заведения в страната.

Вижте тук: Подписаха договора за кораб “Св. св. Кирил и Методий” на ВВМУ

В съобщенията на медии в Украйна не се съобщава колко средства са заделили сега от бюджета министрите. Maritime.bg припомня, че в края на 2019 г. стана ясно, че страната има намерение да осигури близо 8 милиона евро за нов научно-изследователски кораб. За сравнение България придоби подобен съд, за който ще е нужно допълнително финансиране, за около 700 хил. евро.

Украинският сайт „Гордон“ изтъква, че страната вече е договорила придобиването на ледоразбивача RSS JAMES CLARK ROSS (IMO: 8904496) за около 5 милиона щ. долара.

От думите на директора на Националния антарктически научен център на Украйна Евген Дикий става ясно, че в преговорите страната е успяла да договори драстично намаляване на цената. „Началната цена беше в порядъка на 10 милиона долара“, подчертава Дикий.

Той отбелязва, че в договорената цена за придобиване не влизат разходите за доставка на съда, както и допълнителните необходими средства за неговото дооборудване.

Преди седмица Maritime.bg изпрати въпроси до Министерството на образованието на Украйна за потвърждение на информацията. В последващ телефонен разговор от ведомството отказаха коментар, позовавайки се на продължаващи разговори. Беше изтъкнато, че евентуалният продобит съд ще може да служи и за учебни цели.

Ледоразбивачът RSS JAMES CLARK ROSS е бивш флагман на британската антарктическа служба. Интересно е да се отбележи, че през 1996 г. с него е осъществена първата експедиция на Украйна до базата „Джеймс Фарадей“, известна сега като „Академик Вернадский“.

Вижте още по темата: Украйна също купува кораб за полярни експедиции

За RRS James Clark Ross
Ледоразбивачът RRS James Clark Ross е спуснат на вода през 1990 г. в церемония с участието на Кралица Елизабет II. Той е научно-изследователски кораб с лаборатории за биологични, океанографски и геофизични лаборатории. Може да бъде оборудван с различни средства за водене на изследвания. При проектирането му е заложено ограничено ниво на шума, което позволява разполагането на борда и на чувствително оборудване за акустични изследвания. През 2000 г. на кораба е интегрирана батиметрична система. RRS James Clark Ross служи за провеждане на логистични дейности. През летните месеци корабът осигурява изследванията на NERC, предимно в Арктика. Корабът плава под флага на Великобритания, има дедуйет 2,917 t., дължина 100 m, широчина 18 m и газене 6,3 m. Способен е да преодолява ледени полета с дебелина на леда до 1 m при скорост от 2 kn.

Видео от борда на кораба:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота