Арестуваха украинец, заподозрян в пиратство

Украинец бе арестуван и обвинен по подозрения за пиратство. Това съобщава Генералната прокуратура на Украйна, видя Maritime.bg. За първи път „подобно престъпление срещу мира, сигурността и международното право“ се разкрива в страната, твърдят от прокуратурата.

Според разследването гражданинът на Украйна, като служител на чуждестранна охранителна компания, е предоставял охранителни услуги в опасни за корабоплаването зони с интензивна пиратска активност.

Изпълнявайки задълженията си, през юли 2020 г., той пристигна въоръжен на кораб, плаващ под флага на Маршаловите острови. „Действайки в своя полза, използвайки оръжието, той информира капитана, че завзема кораба и изисква промяна на курса към пристанището Фуджейра, както и плащане на пари. За да потвърди реалността на намеренията си, за да създаде психологически натиск върху капитана и членовете на екипажа, украинският гражданин демонстрира наличието на боеприпаси и стреля по тавана на мостика, повреждайки осветителни елементи, след което повтаря исканията си под заплахата на огнестрелни оръжия“, твърди прокуратурата на Украйна.

„Капитанът на кораба, като взема предвид опасността от използване на огнестрелни оръжия срещу него и екипажа, нарежда промяна на курса, а изискванията на гражданина на Украйна преминават към управителите на компанията на корабособственика“, отчитат още от прокуратурата.

В резултат на преговорите, 4 дни по-късно, представителите на корабната компания инструктират капитана да даде на гражданина на Украйна 6 хиляди щатски долара в замяна предаване на оръжието и възстановяване контрола над кораба от капитана.

Служители на реда извършват обиск в жилището на украинеца. В момента се решава за избора на мярка за неотклонение на заподозрения, информират от прокуратурата.

Досъдебното разследване в наказателното производство се извършва от следователи на Главното следствено управление на Службата за сигурност на Украйна. Съобщението на украинската прокуратура завършва с информация, че според Конституцията на Украйна – човек се счита за невинен в извършването на престъпление и не може да търпи наказание, докато вината му не бъде доказана по законен начин и установена с акт на съд.

Генералната прокуратура не съобщава името на плавателния съд, на който се разиграва случая, но прикачените към съобщението снимки потвърждават, че става дума за плаващия под флага на Маршаловите острови бълкер JAEGER (IMO: 9284843).

През миналата година компания „Eagle Bulk Shipping“ потвърди в съобщение до Maritime.bg за случая.

Тогава се разбра, че мъжът, чиято националност не бе съобщена към онзи момент, е във финансов спор с охранителната компанията, която го изпраща на борда на JAEGER.

Вижте още по темата в архива на Maritime.bg:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент