ЮНЕСКО отне статута на пристанището в Ливърпул

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) премахна Ливърпулското пристанище от списъка на обектите за световно наследство.

Снимка: BBC

Решението е взето вчера, а зад него се стоят продължаващите реконструкции в тази част на града, предаде Фокус.

Още през 2012 г. историческото пристанище в северозападната част на Обединеното кралство е вписано в списъка на ЮНЕСКО за застрашени места. След това експертите на организацията предупредиха да не се издигат сгради в района, което обаче не попречи на изпълнението на плановете за изграждане на нов стадион с 52 хиляди места. Първите докове в Ливърпул се появяват през 1715 година. Пристанището се превръща в символ на настъпващата индустриална ера.

През 2004 г. ЮНЕСКО включи пристанището в списъка на световното наследство, което предполага ангажимент за запазване на историческия му облик.

Източник Фокус

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост