Реквизиция на пристанищата

Юридически лимерик. Такова може да бъде едно от определенията за „влакчето на заповедите“ на служебния транспортен министър през предходната седмица. То изглежда достига своята крайна гара: реквизиция на контрола над държавните пристанища и управляващото инфраструктурата им предприятие. „Ключът на пристанищата“ ще се владее от малка група хора, избрани чрез конкурси. За тяхното прозрачно провеждане, обществото следва да възложи надежди на Георги Тодоров. Настоящият служебен министър на транспорта е бивш шеф на борда на ДП „Пристанищна инфраструктура“, което бе обвинявано за инхаус разходване на близо 400 млн. лева без обществени поръчки за спорното удълбочаване на каналите в Пристанище Варна.

Влакчето на заповедите

На 11 май президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет. За транспортен министър той назначи Георги Тодоров, който е бил зам.-министър в три правителства. Три дни по-късно Тодоров издава заповед, с която освобождава себе си от ръководството на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Заповедта, с която Георги Тодоров освобождава себе си от шефския пост в управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Два месеца по-късно варненски съд разпореди на предприятието да разкрие съдържанието на договорите, по които са разходени близо 400 млн. лева за удълбочаването на каналите. Финансирането за проекта бе осигурено от държавния бюджет. В инхаус процедура ДППИ пренасочи средствата към другото държавно дружество под шапката на МТИТС – „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, което отново без обществени поръчки възложи работата на трети подизпълнители.

Скорострелно след обнародването на съдебното решение, което трябва да осветли пред обществото криещото се зад удълбочаването, Тодоров издава заповед, с която освобождава досегашния си колега от управителния съвет на ДППИ и генерален директор на предприятието Ангел Забуртов.

Заповедта, с която Тодоров освобождава Забуртов и възлага на председателя на УС на ДППИ да впише промените. ДППИ обаче няма председател на борда.

В заповедта за освобождаване на Забуртов е посочено, че вписването в Търговския регистър следва да се извърши от шефа на борда на предприятието. Такъв обаче няма от момента, в който служебният министър освобождава себе си от поста.

В същия ден, 16 юли, с друга заповед е обявен конкурс за избор на нов генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“. В обявлението към тази дата се посочва, че се допускат само кандидати, които имат най-малко 5 години опит в управлението на пристанищна инфраструктура.

Три дни по-късно, на 19 юли, изпълнителният директор на ТЕЦ – Варна и Пристанище Езерово Данаил Папазов разпространява декларация, в която твърди, че удълбочаването на каналите не засяга управляваните от него централа и пристанище.

На 21 юли транспортният министър издава поредна заповед. С нея той назначава за член на управителния съвет на предприятието Ивайло Иванов. До момента той е бил директор на бургаското поделение на държавното дружество. На предходните парламентарни избори от април е кандидат за народен представител от коалиция „ГЕРБ – СДС“. В заповедта за включване на Иванов в борда е посочено, че вписването следва да направи генералният директор, който вече следва да е освободен по предходните разпореждания на Тодоров.

Заповедта, с която Георги Тодоров назначава Ивайло Иванов в борда на ДП „Пристанищна инфраструктура“, в която пише, че вписването в Търговския регистър се възлага на Генералния директор. Такъв обаче няма, след като пет дни по-рано с друга заповед е освободен Забуртов.

На следващия ден, 22 юли, по силата на нова заповед на служебния министър Георги Тодоров, Ивайло Иванов е назначен за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“. В този документ е посочено, че вписването в ТР следва да извърши ген.-директорът.

Заповедта, с която Георги Тодоров назначава Ивайло Иванов за нов генерален директор.

В същия ден и близо седмица след обявяването на конкурс за избор на генерален директор, МТИТС публикува изменения в изискванията към кандидатите. За поста на Ангел Забуртов в новото обявление пише, че могат да участват и кандидати, които имат най-малко 5 години опит в извършването на пристанищни дейности и услуги.

Към 0900 ч. на 26 юли или десет дни след освобождаването на Забуртов, по партидата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ няма подадени заявления за промяна на обстоятелствата в Търговския регистър.

Конкурсите

В края на предходната седмица МТИТС промени условията на конкурса за избор на нов генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“. По предходното обявление за поста можеха да се включат само хора, които имат 5-годишен опит в управлението на пристанищна инфраструктура. Резкият поворот в новото обявление за конкурса – допускане на участници, които са управлявали поне 5 години пристанища, разширява значително кръга от потенциални кандидати. Логично е погледите да бъдат насочени към настоящите директори и членове на бордове на българските държавни пристанищни оператори.

В същия ден, в който се извършват промени по условията в конкурса за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, 22 юли, МТИТС обяви и конкурс за избор на двама членове в съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД.

Кандидатите за поста на Ангел Забуртов имат срок до 30 юли за подаване на своите документи.

Отстраняването на Забуртов и мотивите зад решението, последвалото го „влакче на заповедите“, както и планът за управление на пристанищата, останаха без никакви публични изказвания от служебния министър.

Предстои да видим дали изборът на генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще стане в мандата на служебния кабинет или към този бъдещ момент ще има гласуван от парламента министерски съвет.

Очаквайте подробности…

Темата в развитие:

Транспортният министър Георги Тодоров вкарва кадър на ГЕРБ в борда на ДППИ?

Как служебният министър на транспорта (не) освободи шефа на ДППИ

Избирателна гилотина в транспортното министерство

Транспортният министър освободи шефа на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията