Още 3 млн. лева за ремонт на военния научно-изследователски кораб на България

Около 3 млн. лева ще бъдат необходими за ремонт на именувания днес във Варна военен научно-изследвателски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (421, Sv. Sv. Kiril i Metodii). Това заяви пред репортер на Maritime.bg българският полярен изследовател проф. д.н. Христо Пимпирев. Той коментира, че всяка полярна експедиция с плавателния съд ще възлиза на други 500 хил. лева. По негово мнение средствата за целите на проучвания и изследвания, които ще изпълнява корабът, ще бъдат поемани от бюджетите на съответните научни организации, които го ползват за тях. „Може да бъде чартиран и от външни организации, един такъв договор може да възлезе на 1 млн. долара“, коментира още професорът.

Ученият изтъкна, че корабът може да влезе в активна научна експлоатация, когато премине ремонт. За такъв предстои да бъде обявена обществена поръчка. „Единствената пречка за бързото започване на изследвания са административните процедури по обществените поръчки“, коментира още проф. Пимпирев.

На свой ред началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров заяви, че по всяка вероятност корабът ще бъде в походна готовност в началото на следващата година. „Очакваме реално това да се случи през януари – февруари 2022 г.“, подчерта началникът на Морско училище.

Двамата професори заявиха пред репортери, че 37-годишният плавателен съд е в много добро състояние и определиха сделката за неговото придобиване като много добра. „Нов кораб от такъв тип струва вероятно 20 милиона“, заяви проф. Пимпирев. „Учебните кораби на други страни са по-стари от новия военен учебен и научно-изследователски кораб на България. Катар е единствената държава, която си позволява да строи нови кораби от този тип“, подчерта началникът на ВВМУ проф. Медникаров.

„За първи път България има подобен кораб и вече се равнява на великите сили в изследването на Антарктида“, коментира още Пимпирев.

Вижте церемонията по именуване на „Св. св. Кирил и Методий“:

Номинираната за „Оскар“ бургаска актриса Мария Бакалова стана кръстница на новопридобития плавателен съд. Той влезе в състава на ВВМУ за 1 190 970 лв. без ДДС.

Вижте видео от борда на “Искател”

| Всичко по темата до момента:

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

„Св. св. Кирил и Методий“ (421) застана в Пункт за базиране – Варна

Подписаха договора за кораб “Св. св. Кирил и Методий” на ВВМУ

“Св. св. Кирил и Методий” – 37-годишният научно-изследователски кораб на ВВМУ

С конкурс избират име на учебния и научно-изследователски кораб на ВВМУ

Руският „Искател“ уверено плава към Морско училище

Стана ясна предложената цена по поръчката за кораб на ВВМУ

България купува 37-годишен руски кораб за учебни цели?

Обявиха поръчката за нов учебен и научно-изследователски кораб

България ще има нов учебен и научно-изследователски кораб

Уникален консорциум ще модернизира морската ни научна база

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент