Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

Той изтъкна, че в доклад на АДФИ за обществената поръчка на ДП „Пристанищна инфраструктура“, с която е възложено строителството, се констатират данни за вероятна измама.

Тодоров отказа да назове какви факти и обстоятелства от проверката дават основания да се твърди, че е налице измама, но коментира, че има констатации за „преднамерено, невярно и неточно предоставяне на данни за изпълнението на договора“.

Заявката на Тодоров е първа, след като той освободи генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. По думите на Тодоров строежът на естакадата е причина за отстраняването на досегашния му колега в борда на предприятието. Maritime.bg припомня, че до поемането на министерския пост, Тодоров бе председател на съвета на директорите на ДППИ.

До днешното изказване на Тодоров се предполагаше, че рокадата в ДППИ става факт заради удълбочаването на каналите на Пристанище Варна. Проект, по който бяха разходени близо 400 млн. лева в инхаус процедура без обществени поръчки.

Служебният министър не коментира този проект пред националното радио.

Видео:

Maritime.bg припомня, че към март м.г. оставаха 36 метра до завършване на естакадата при нос Шабла. По време на цялото строителство, основен изтъкван проблем за забавения градеж бе лошото време в района.

Естакадата при нос Шабла навлиза до 414 м в Черно море, широка е 6 м и има островна площадка, издигната на 8,5 метра над морското равнище. Тя следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на миналия век за нуждите на нефтодобива. Отговорен за градежа е консорциумът „Морска естакада Шабла“, с водещ партньор „Строително-предприемачески холдинг“. Стойността на договора е 6 186 353 лв., а дейностите започнаха през пролетта на 2015 г.

Всичко по темата до момента:

Реквизиция на пристанищата

Транспортният министър Георги Тодоров вкарва кадър на ГЕРБ в борда на ДППИ?

Как служебният министър на транспорта (не) освободи шефа на ДППИ

Избирателна гилотина в транспортното министерство

Транспортният министър освободи шефа на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент