Проверяват проекта за удълбочаване на каналите във Варна

Икономическа полиция ще провери проекта за удълбочаване каналите на Пристанище Варна. Това стана ясно от думите на на служебния финансов министър Асен Василев, който гостува в предаването на бТВ „Лице в лице“.

Руска дълбачка, ангажирана с удълбочаване на каналите, снимка: Maritime.bg, архив

Василев заяви, че е подаден сигнал към служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и се очаква той да възложи проверка.

Министър Василев подчерта, че във ведомството няма категорични доказателства за извършено престъпление, сравнявайки проекта за удълбочаване с инхаус процедурите в АПИ, за които неговата администрация има сигурни данни за такова и вече е сигнализирала прокуратурата.

Maritime.bg припомня, че правителството на Бойко Борисов отпусна към ДП „Пристанищна инфраструктура“ близо 400 млн. лева за удълбочаване каналите на варненското пристанище. Средствата бяха разходени в инхаус процедура и без обществени поръчки, а по проекта наети руски драгажни съдове.

Удълбочаването на каналите даде и отговор на още един въпрос за милиони: Колко камък произведе Варненското езеро за 10 години?

Ангажираните с проекта институции отказваха достъп до договорите, по които се извършват драгажните дейности. В средата на месеца съд във Варна разпореди да бъде осигурен достъп до документацията, което бе последвано от незабавното отстраняване на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. Заповедта за рокадата издаде служебният транспортен министър Георги Тодоров, който преди приемането на поста бе председател на съвета на директорите на същото държавно предприятие.

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Министър Георги Тодоров освободи член на борда на „Пристанище Варна“

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Реквизиция на пристанищата

Транспортният министър Георги Тодоров вкарва кадър на ГЕРБ в борда на ДППИ?

Как служебният министър на транспорта (не) освободи шефа на ДППИ

Избирателна гилотина в транспортното министерство

Транспортният министър освободи шефа на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Министър Тодоров: Няма да има съкращения в Пристанище ВарнаПоследни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС