Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор „Пристанище Варна“ ЕАД. Това пише в писмен отговор на служебния транспортен министър Георги Тодоров на въпроси от народния представител от „Демократична България“ Стела Николова, установи проверка на Maritime.bg.

Снимка: Пристанище Варна | архив, Maritime.bg

Транспортният министър твърди, че в основата на влошените финансови показатели на държавното пристанище стои и състоянието на световната и местната икономика, което поставя под съмнение бъдещото развитие на търговията, трансграничните пътища и товаропотоците.

Приключилият договор за обработка на товари по несъстоялия се руски проект „Южен поток“ пък е донесъл на „Пристанище Варна“ ЕАД близо 55 милиона лева. Или между 8 и 15 млн. за всяка година от 2014 г. до 2019 г. Прекратяването на договора неминуемо е дало своето отражение върху финансовия резултат на дружеството, твърди служебният транспортен министър Георги Тодоров.

От МТИТС посочват, че в същото време варненското пристанище има постоянни разходи за персонала, които също бележат ръст с увеличението на минималната работна заплата.

„Въпреки финансовите затруднения, причинени от изцяло обективни фактори, се предприемат адекватни и навременни мерки за запазване на финансовата стабилност на дружеството“, твърди Тодоров.

Maritime.bg припомня, че в началото на месеца транспортният министър заяви, че в държавния оператор не се планират съкращения.

В края на изминалата седмица Тодоров освободи член на съвета на директорите на пристанището.

Отговорът на транспортния министър:

44240946-154-06-6

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Проверяват проекта за удълбочаване на каналите във Варна

Министър Георги Тодоров освободи член на борда на „Пристанище Варна“

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Реквизиция на пристанищата

Транспортният министър Георги Тодоров вкарва кадър на ГЕРБ в борда на ДППИ?

Как служебният министър на транспорта (не) освободи шефа на ДППИ

Избирателна гилотина в транспортното министерство

Транспортният министър освободи шефа на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Министър Тодоров: Няма да има съкращения в Пристанище Варна

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.