Румъния възражда проекта за ветроенергиен парк в Черно море

Румъния планира да завърши забавяното от години публично предлагане на миноритарния дял в най-големия си производител на електроенергия „Хидроелектрика“. Това следва да се случи през втората половина на 2022 г., каза пред Ройтерс енергийният министър на северната ни съседка.

Снимка: Norbert Pietsch | Pixabay 

По думите му с това се цели съживяване на проекти за добив на електроенергия от възобновяеми източници.

Агенцията припомня, че румънската „Хидроелектрика“ планира пилотен проект за изграждане на офшорна вятърна електроцентрала във водите на Черно море с мощност 300 MW. Проектът е част от усилията за диверсификация на енергийните източници за сегашната инсталирана мощност от 6,4 GW, както и фотоволтаични паркове, издигнати в близост до водноелектрически централи.

Maritime.bg припомня, че през миналата година местни медии съобщиха, че за изграждането на вятърната електроцентрала в Черно море са нужни около 2,9 млрд. леи (около 646 млн. щ. долара). Северната ни съседка вече е извършила предварителните проучвания за най-добра акватория за електроцентралата.

През 2018 г. бе съобщено за планове на Турция за изграждане на подобна централа. Страната планираше да изгради парк във водите на Черно море край селището Киикйой, област Визе в провинция Къркларели. За проекта, който трябваше да има мощност от 1.2 GW, бе обявена и обществена поръчка. По-късно процедурата бе прекратена.

Maritime.bg припомня, че през миналата година Международната финансова корпорация (IFC) и Световната банка съобщиха в доклад, че Черно море има „технически“ ресурс за вятърна енергия от поне 500 GW.

Вижте картата, която публикува МФК и СБ:

Изображение в пълен размер

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент