Най-мощната приливна турбина в света вече произвежда електричество

O2 на Orbital Marine Power, най-мощната приливна турбина в света, започна производство на електроенергия, свързана към мрежата на Европейския център за морска енергия (EMEC) в Оркни. Закотвената иновативна плащава турбина с капацитет 2 MW е свързана с подводен кабел към бреговата електрическа мрежа.

О2 е първата активна турбина на Orbital Marine Power. Тя бе спусната на вода по-рано през годината в Дънди и транспортирана от тежковоз до Оркни. Тя е кулминацията на продължила 15 години разработка.

Очаква се 74-метровата турбина да работи през следващите 15 години.

О2 има капацитет да посрещне годишното търсене на електроенергия на около 2000 британски жилища с чиста, предвидима мощност.

„Това е важен етап за O2 и бих искал да похваля целия екип на Orbital за безопасното и успешно изпълнение на този новаторски проект за възобновяема енергия. Нашата визия е, че този проект за използване на ресурсите на приливните потоци може да се приложи по целия свят, за да играе роля в борбата с изменението на климата, като същевременно създава нов, нисковъглероден индустриален сектор“, каза изпълнителният директор на Orbital, Андрю Скот, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на компанията.

O2 има дължина на корпуса от 74 метра и две турбини с мощност по 1 MW, разположени на прибиращи се крака, осигуряващи достъп до всички основни компоненти за обслужване през целия експлоатационен живот.

Турбините разполагат с 10-метрови витла, които улавят близо 600 кв. м. от енергийния поток на приливните течения, според компанията.

Плаващото съоръжение е осигурено от четириточкова котвена система. Електричеството се прехвърля чрез динамичен кабел до морското дъно, а през статична връзка се предава до брега.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент