За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който загинаха двама души на борда на плаващия под флага на Либерия танкер MERCER STREET (IMO 9539585). Maritime.bg припомня, че съдът бе атакуван с дрон на около 152 nm североизточно от бреговете на Оман. Загинаха двама души – румънец и англичанин.

Случаят с MERCER STREET е пореден от серия нападения, станали през последните години. Както сега, така и при предходните атаки, медии в Държавата Израел първо съобщават, че зад тях стои Иран. Тази теза после бива официално разпространявана от властите в страната. Никога досега Държавата Израел не е представяла на международните медии преки и категорични доказателства, че отговорност носи ислямската република. Интересно е да се отбележи, че т.нар. „нападения“ се случват на кораби, собственост на компании, за които е публично известна близостта с израелското разузнаване „Мосад“.

При всички подобни случаи досега, Иран е отхвърлял обвиненията като несъстоятелни, а за тях обвинява именно „службите на Израел, готови да убиват свои“.


„Това не е първият път, когато иранският режим не разбира правилно степента на решителност на Израел и ангажимента да защитава себе си и своите интереси. Израелските дипломати оперират на всички съответни арени и в много столици, търсейки международно осъждане и реакция на атаката срещу танкера“, коментират министерството на външните работи случая с MERCER STREET, предаде ТАСС и Нюз.бг.

Израелското външно министерство добавя: „този път Иран уби двама цивилни от Великобритания и Румъния“, отбелязвайки, че външният министър на страната „е разговарял с колегите си от Великобритания и Румъния през уикенда, „изразил е съболезнования и е обсъдил заплахата от Иран“.

„Иранският режим е проблем не само за Израел, но и износител на тероризъм, опустошение и нестабилност, които увреждат целия свят. Не можем по никакъв начин да мълчим пред иранския терор, който нанася удар по свободата на корабоплаването“, заявяват за пореден път и без абсолютно никакви доказателства от израелското министерство.


Техеран не е участвал в атаката срещу кораба Mercer Street в Индийския океан, заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, цитиран от РИА Новости, предаде Фокус. „Няма основания за слуховете за ролята на Иран в нападението над танкер в Оманския залив“, каза Хатибзаде на пресконференция.


Великобритания вярва, че Иран е извършил нападението над управлявания от Израел танкер край бреговете на Оман. Това заяви в неделя британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от „Ройтерс“, предаде Нюз.бг. Лондон работи с партньорите си по съгласуван отговор на атаката. „Обединеното кралство осъжда незаконното нападение, извършено срещу търговски кораб край бреговете на Оман, при което загинаха британски и румънски граждани“, заяви той. Той каза още, че британските оценки са стигнали до заключението, че е „много вероятно“ Иран да е атакувал танкера с помощта на един или повече дронове.


Maritime.bg припомня, че в много от досегашните случаи „атакуваните от Иран кораби“ са посетили преди инцидентите пристанища в Саудитска Арабия.


 • Двама души загинаха на борда на танкер MERCER STREET (IMO: 9539585). Инцидентът става на 152 nm сероизточно от бреговете на Оман. Твърди се, че съдът е атакуван с дрон.
  Вижте още за случая тук
 • В началото на миналия месец избухна взрив на плаващия под флага на Либерия контейнеровоз CSAV TYNDALL (IMO: 9627928), след напускане на пристанище Джеда, Саудитска Арабия.
  Вижте още за случая тук
 • През март две ракети поразиха контейнеровоз LORI (IMO: 9631125). Инцидентът стана във водите на Арабско море, отново край Оман.
  Вижте още за случая тук
 • Месец по-рано бе поразен автомобиловозът HELIOS RAY (IMO: 9690547), на който имаше 9 български моряци. Инцидентът стана на 44 nm северозападно от Мускат, във водите на Оманския залив.
  Вижте още за случая тук
 • Наскоро авторитетният „Уолстрийт джърнъл“ разкри, че именно Израел стои зад най-малко 12 атаки срещу търговски кораби, плавали към Сирия през 2019 г. Става дума за плавателни съдове, които са превозвали петрол за страната. „Вашингтон пост“ пък разкри, че държавата Израел стои зад кибератаки срещу пристанища в Иран.
  Вижте още тук
 • На 13 юни 2019 г. два танкера бяха атакувани във водите на Оманския залив. Поразени са кораб FRONT ALTAIR (9745902), плаващ под флага на Маршаловите острови, и KOKUKA COURAGEOUS (9568495), плаващ под флага на Панама. На 11 октомври 2019 г. танкер, плаващ под флага на Иран, е поразен от две ракети във водите на Червено море.
  Вижте още за тези случаи тук

Maritime.bg припомня, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ работи активно през последните години с т.нар. „Международен център за миграция и сигурност“ (IIMSR), базиран и функциониращ на територията на България, зад който стоят бивши служители на агенциите за разузнаване на Израел. Неотдавна бившият представител на израелското военноморско разузнаване Еял Пинко води уебинар, в който участваха студенти и курсанти от ВВМУ, озаглавен „Китайската биологична война и коронавирусът“. В сайта на въпросната организацията като партньори са посочени и имената на редица представители на ВВМУ, включително началника на училището.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по