Астероид „плава“ в Космоса под името Варна

Международният астрономически съюз е одобрил името Варна за астероида с номер 510466. Предложението новият астероид да носи името Варна е направено от доц. Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морско училище във Варна, съобщиха от учебното заведение.

Вижте още: Варна има Морска астрономическа обсерватория

Астероидът е открит в астрономически изображения, направени на 24 ноември 2011 г. с телескопа Pan-STARRS 1, който се намира в обсерваторията Халеакала на Хаваите. Астероидът е открит от доц. Веселка Радева и Ани Фукита от Четвърта езикова гимназия – Варна. Откритието е направено по време на научноизследователска работа на ученически екипи, ръководени от доц. Радева по Международната програма за проследяване и търсене на астероиди през 2011 г. След направени 179 наблюдения, до 2021 г. е уточнена орбитата на астероида. Проф. Патрик Милър, ръководител на Международната програма за проследяване и търсене на астероиди, е отправил покана за даване на име на астероида 510466, открит от българския екип.

Вижте още: Космическо летище проектираха в Морско училище

Астероидът Варна обикаля около Слънцето за 2 години и 9 месеца по почти кръгова орбита. Той се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Най-близко до Слънцето се приближава на 1,8 астрономически единици, което е приблизително 271 милиона километра.

Вижте още: 200 нови астероида откриха студенти от Морско училище

Освен астероид, който „плава“ в Космоса под името Варна, вижте кой е най-големият кораб, плаващ под името на българската морска столица.

Вижте тук: Най-големият кораб в света с име на български град

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.