Една година от инцидента с „Уакашио“: Моряци остават задържани без обвинения

Неблагоприятните хидрометеорологични условия в района на о. Мавриций са причина за забавената операция по изтегляне и изваждане на останките на бълкер WAKASHIO. Това съобщават от японската компания „Нагашики Шипинг“ в изявление, което маркира първата годишнина от гибелта на кораба. Maritime.bg припомня, че корабът заседна на риф на 25 юли 2020 г., предизвиквайки разлив на над 1 000 т. гориво.

Китайската компания за подводни операция „Лянюнганг Дали“ бе назначена за изтегляне на кърмовата секция на злощастния WAKASHIO.

„Операцията може да бъде възобновена при нормализиране на хидрометеорологичната обстановка в района. От средата на март условията не позволяват извършването й“, коментират от „Нагашики“.

Очаква се работата за изтегляне на останките на кораба да продължи в края на следващия месец.

Междувременно японската компания съобщи, че са приключили всички дейности за почистване на 30 км. плажни ивици от разлива.

Maritime.bg припомня, че срещу 58-годишния капитан на кораба бяха повдигнати обвинения. Той, заедно с част от екипажа, все още се намира в Мавриций. Неотдавна ITF призова местното правителство да освободи незабавно задържаните моряци, срещу които няма повдигнати обвинения.

Последни новини

Последни новини

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че