Изкуствен интелект управлява зелено пристанище в Китай

Първият в света управляван от изкуствен интелект пристанищен терминал с нулеви емисии, ще бъде построен в Китай. Заявката е на пристанището в Тиендзин, което планира да изгради нов контейнерен терминал, който да ползва само електричество.

Електроенергията за терминала ще бъде добивана от възобновяеми източници и ще бъде съхранявана в специална система.

Планът на китайското пристанище предвижда цялото оборудване и техника за обработка на товари да работи само на електричество, а повечето операции ще бъдат автоматизирани с използването на изкуствен интелект.

Към момента се изгражда стопанство от ветрогенератори, както и фотоволтаична система, които да осигуряват нужната еленергия. Именно това е разликата с други автоматизирани контейнерни терминали, подчертават от пристанищния оператор.

През следващите години Тиендзин ще фокусира усилията за ограничаване на емисиите в останалите терминали на пристанището, а в проектите се планира употребата и на водород.

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент