Милиарди на вятъра: САЩ режат бойни кораби за крайбрежни зони

Военноморският флот на САЩ изведе от експлоатация построения през 2010 г. кораб за водене на бойни действия в крайбрежните зони USS INDEPENDENCE (LCS 2). Той бе проектиран с експлоатационен живот от 25 години, но поради бюджетни съкращения, които не позволяват неговата модернизация, флотът реши да се раздели с него. По-късно през годината се очаква да бъде нарязан и първият кораб от серията USS FREEDOM (LCS 1).

Специализираният американски съд за борба в крайбрежни води Independence (LCS 2)
Independence (LCS 2) | 42 бойни кораба се събраха за фотосесия (снимки)

Оправдавайки провала на проекта, Военноморският флот на щатите изтъкна, че LCS 2 е бил „тестов и тренировъчен кораб“ и е служил за основа при разработка на концепцията за специализирани съдове, способни да водят борба с противник в крайбрежни зони, включително в реки.

LCS 2 просъществува едва 11 години, след като влезе в състава на флота през януари 2010 г. Тримаранът с алуминиев корпус бе построен в корабостроителници „Austral“.

Maritime.bg припомня, че само няколко години след влизане на корабите от серията в състава на флота стана ясно, че системите на борда им са уязвими за хакери. Пролуките станаха причина за допълнителен натиск над ръководителите на програмата за строителство, която възлизаше на 37 млрд. щ. долара, при 440 млн. щ. долара за един кораб от серията.

През последните години флотът и бреговата охрана на САЩ се тресат от скандали. Най-актуален изглежда провалът на САЩ при условяването на Арктика и липсата на адекватна програма за развитие на специализирани съдове за целта. През последните три години щатите практически признаха своя провал, а десетки представители на флота и бреговата охрана настояваха за спешно отпускане на финансиране за тези програми.

Сега, изтъквайки липсата на средства, САЩ са принудени да извеждат кораби от активна служба.

Пълен провал се оказа и програмата на САЩ за подводни миночистачи, която бе част от мегаломанския и също много спорен проект за есминци тип „Зумвалт“. Корабите от серията, за които бяха отпуснати милиарди, са също проектирани за борба в плитки зони. Непосредствено след влизането на първия „Зумвалт“ в експлоатация, всички системи на борда отказаха при преминаване на Панамския канал.

Провалът на САЩ в Арктика

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент