Българска фирма строи нови спортни тримарани

Нов ветроходен 33-футов еко-тримаран готвят за серийно производство в силистренския завод „Елика ярд“. Това съобщи пред Maritime.bg управителят на дружеството Калоян Радулов. Става дума за ветроходен плавателен съд, построен изцяло от карбон, чийто маневри ще се осигуряват в пристанища от електрически двигател, захранван от фотоволтаична система.

„Установихме партньорски отношения с двете компании от Дания и Германия, които стоят зад проекта „Marlin Trimarans“. Очакваме в близките седмици да бъде подписан и договор за строителство на първия тримаран от серията“, каза още Радулов.

По думите му тримаранът е изцяло спортен съд, който ще се реализира на пазара с продажна цена от около 365 хиляди евро. Двата спомагателни корпуса на тримараните „Marlin“ са решени с подвижни рамена към основния корпус, което позволява тяхното прибиране. В това положение съдът има широчина от едва 2.54 метра, което позволява сухопътно транспортирането с ремарке при максимално тегло от 2100 кг.

Радулов изтъкна, че клиентите могат да избират голям набор от допълнително оборудване за „Marlin Trimarans“.

Maritime.bg припомня, че българският завод за композитно строителство на плавателни съдове „Елика ярд“ ще реализира други три проекта за плавателни съдове – ветроходен катамаран на белгийска марка с френски дизайн и дължина 44 фута (13.5 м.), както и два моторни, разработка на завода – 50 и 64 фута (15 м. и 19 м.).

„В момента „Елика ярд“ е в активни преговори за установяване на постоянни договорни отношения с доставчици на допълнително оборудване, включително електрониката, както и палубните системи и механизми за собствените ни разработки“, заяви управителят на завода.

ELICA YARD се намира на южния бряг на река Дунав в близост до град Силистра. Предприятието се развива в областта на композитното производство на плавателни съдове и други детайли от фибростъкло и карбонови нишки. 

По-долу може да видите видео на новия проект тримарани, както и производствените мощности на „Елика ярд“.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент