Домът на моряка във Варна стана на 42 години

Емблематичната варненска сграда Дом на моряка става на 42 години.

Знаковата сграда на ДП „Пристанищна инфраструктура“, намираща се на ул. „Черноризец Храбър“ № 9 в морската столица, е построена през 1979 г.

Строителството й е поверено на Националния институт за паметниците на културата, като са спазени старите български традиции по градеж на възрожденските къщи.

Всички материали, използвани в изграждането, са естествени.

В конструкцията й няма бетонни плочи, а дървени греди, които позволяват естествена циркулация на въздуха в сградата.

Поддръжката на Дома на моряка е специфична. Дървото, което е основен материал, се обработва със специални консервиращи лакове, които не позволяват то да се увреди.

През годините Домът на моряка е посрещал гости от почти всички континенти, които са оставали впечатлени от своеобразния уют в духа на традиционното българско гостоприемство, както и от уникалната медна пластика на ветрохода „Калиакра“.

Днес живописната сграда се е превърнала в един от символите на Варна – забележителност, която привлича погледите и буди възхищение сред туристите, коментират от ДППИ.

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент