Български корабостроители бягат в Екваториална Гвинея

Заради липсата на поръчки в родните корабостроителници десетки инженери са намерили нова работа в Република Екваториална Гвинея в края на миналия месец. За тенденция на изтичане на морски инженери от България, Украйна и Литва към Екваториална Гвинея, съобщават местни медии.

Не се съобщава точният брой на напусналите инженери. Според Lloyd’s List от Украйна, Литва и България в мащабен проект са били включени 200 инженери. Те ще участват в разширяването на корабостроителните мощности в порт Малабо – част от публично-частна инициатива финансирана с 492 млн. щ. долара.

Докато морската индустрия в САЩ и Европа е сериозно засегната от кризата, в индустрията в Западна Африка се наливат милиони. Три международни корпорации водят битка чрез мащабно инвестиране. Това са DP World, APM Terminals и Bollore.

Докато много сделки по цял свят са пострадали силно през последните три години, тези, които са насочени към Африка са видели бавно, но стабилно подобрение, особено по отношение на маршрути от Китай и Близкия изток до Африка.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,