Български корабостроители бягат в Екваториална Гвинея

Заради липсата на поръчки в родните корабостроителници десетки инженери са намерили нова работа в Република Екваториална Гвинея в края на миналия месец. За тенденция на изтичане на морски инженери от България, Украйна и Литва към Екваториална Гвинея, съобщават местни медии.

Не се съобщава точният брой на напусналите инженери. Според Lloyd’s List от Украйна, Литва и България в мащабен проект са били включени 200 инженери. Те ще участват в разширяването на корабостроителните мощности в порт Малабо – част от публично-частна инициатива финансирана с 492 млн. щ. долара.

Докато морската индустрия в САЩ и Европа е сериозно засегната от кризата, в индустрията в Западна Африка се наливат милиони. Три международни корпорации водят битка чрез мащабно инвестиране. Това са DP World, APM Terminals и Bollore.

Докато много сделки по цял свят са пострадали силно през последните три години, тези, които са насочени към Африка са видели бавно, но стабилно подобрение, особено по отношение на маршрути от Китай и Близкия изток до Африка.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент