Великобритания дава два миночистача на Украйна

Два миночистача ще предадат Кралските военноморски сили на Великобритания на украинския флот. Двата кораба – RAMSEY и BLYTH, бяха изведени от експлоатация след 20-годишна служба, съобщиха от флота на Елизабет II.

Миночистачите са от клас “Sandown”. RAMSEY е проплавал 175 000 морски мили за 21-годишната си служба, а BLYTH – 185 000 морски мили за 20 години.

Двата кораба-близнака първоначално са изпратени в района на Бахрейн, когато Кралският флот решава, че в Залива има нужда от постоянно присъствие на миночистачни сили. Съдовете са оперирали основно в Близкия Изток, Балтийско море и край бреговете на Великобритания.

Миночистачите ще бъдат заменени от автономните минни ловци по проект “Wilton”.

Сега RAMSEY и BLYTH ще бъдат предадени на Военноморските сили на Украйна за нов живот в Черно море, подчертават от британския флот.

Двата кораба ще преминат ремонти и модернизация, преди да бъдат предадени на ВМС на черноморската страна, предаде украинското издание “Ново време”.

От разпространените данни не става ясно дали държавата Украйна ще плати за двата кораба, но по всяка вероятност те ще бъдат прехвърлени и ремонтирани безвъзмездно на флота й, според Фокус.

Maritime.bg припомня, че черноморската страна планира придобиването за около 5 млн. долара на английския ледоразбивач RSS JAMES CLARK ROSS (IMO: 8904496). Корабът следва да изпълнява полярни мисии, както и ще бъде използван за учебни цели. Новината за очаквания нов за Украйна научно-изследователски кораб дойде на фона сключения договор в България за придобиване на подобен съд за българските полярници и нуждите на учебните заведения в страната.

Maritime.bg припомня, че през миналата година България придоби два миночистача от Нидерландия за близо 4 милиона лева. Те бяха транспортнирани с тежковоз до Варна, а операцията възлезе на други 2 млн. лева. Тогава стана ясно, че страната трябва да плати още поне 4 млн. лева за ремонта на 30-годишните минни ловци.

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент